Specksalat - Sałatka Ziemniaczana z Boczkiem
trudność: łatwe
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Boczek również podsmażamy.
Gorące ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mieszamy je z podsmażoną cebulą i boczkiem. Dodajemy ogórki pokrojone w plasterki, odrobinę octu jabłkowego i musztardę francuską. Całość dokładnie mieszamy. Dzięki dodatkowi musztardy nie musimy dodawać już innych przypraw. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo sycąca.
ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ
czas wykonania: 45 min.
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 półlitrowy słoik ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 5 łyżek boczku pokrojonego w kostkę
- trochę octu jabłkowego
- 5 łyżek musztardy francuskiej Roleski
Sposób wykonania
Gotujemy ziemniaki w łupinach aż będą prawie miękkie.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Boczek również podsmażamy.
Gorące ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mieszamy je z podsmażoną cebulą i boczkiem. Dodajemy ogórki pokrojone w plasterki, odrobinę octu jabłkowego i musztardę francuską. Całość dokładnie mieszamy. Dzięki dodatkowi musztardy nie musimy dodawać już innych przypraw. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo sycąca.