Thüringer Bratwurst - Smażona Kiełbasa

trudność: łatwe
czas wykonania: 60 min.

Składniki na kapustę

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 kg kwaśnej kapusty
  • 1 mały liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 75 ml soku jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Składniki na ziemniaki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na kiełbaskę

  • 400 g kiełbasy jasnej "Bratwurst"
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula

Sposób wykonania

W celu przygotowania Kapusty, należy najpierw drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na gorącym oleju. Pozostałe składniki (poza solą i pieprzem) wymieszać i 45 minut smażyć. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki tniemy na kilkumilimetrowe plasterki. I teraz są dwa sposoby: Wrzucamy je na głęboki olej jak frytki i smażymy. Druga opcja to smarujemy blachę tłuszczem i układamy na niej talarki, z góry również skrapiamy je olejem. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy krążki z ziemniaków przez ok. 30 min, wcześniej posypując je przyprawami wedle gustu.

Na koniec przygotowanie kiełbasy. Na gorącym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i dołożyć na patelnię lekko naciętą kiełbasę i z obu stron podsmażyć.

ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ


Agroturystyczne gospodarstwo z Krostkowa zaprasza na wypoczynek w urokliwej Dolinie noteci