Thüringer Bratwurst - Smażona Kiełbasa
trudność: łatwe
Ziemniaki tniemy na kilkumilimetrowe plasterki. I teraz są dwa sposoby: Wrzucamy je na głęboki olej jak frytki i smażymy. Druga opcja to smarujemy blachę tłuszczem i układamy na niej talarki, z góry również skrapiamy je olejem. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy krążki z ziemniaków przez ok. 30 min, wcześniej posypując je przyprawami wedle gustu.
Na koniec przygotowanie kiełbasy. Na gorącym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i dołożyć na patelnię lekko naciętą kiełbasę i z obu stron podsmażyć.
ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ
czas wykonania: 60 min.
Składniki na kapustę
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 0,5 kg kwaśnej kapusty
- 1 mały liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 75 ml soku jabłkowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Składniki na ziemniaki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na kiełbaskę
- 400 g kiełbasy jasnej "Bratwurst"
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
Sposób wykonania
W celu przygotowania Kapusty, należy najpierw drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na gorącym oleju. Pozostałe składniki (poza solą i pieprzem) wymieszać i 45 minut smażyć. Na koniec doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki tniemy na kilkumilimetrowe plasterki. I teraz są dwa sposoby: Wrzucamy je na głęboki olej jak frytki i smażymy. Druga opcja to smarujemy blachę tłuszczem i układamy na niej talarki, z góry również skrapiamy je olejem. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy krążki z ziemniaków przez ok. 30 min, wcześniej posypując je przyprawami wedle gustu.
Na koniec przygotowanie kiełbasy. Na gorącym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i dołożyć na patelnię lekko naciętą kiełbasę i z obu stron podsmażyć.