Grünkohl - jarmuż

trudność: średnia
czas wykonania: 90 min.

Składniki

  • 1kg mrożonego jarmużu
  • ok.500 gram karkówki wędzonej
  • 5 kabanosy
  • 3 duże cebule
  • bulion w proszku
  • vegeta
  • pieprz
  • maggi
  • 2 listki bobkowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki smalcu

Sposób wykonania

Cebule obrać pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu. Dodać zamrożony jarmuż i na bardzo małym ogniu go odmrażać. Wędzona karkówkę ugotować na miękko w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Rozmrożony jarmuż przykryć pokrywka i gotować na małym ogniu około 60 min. Po tym czasie dodać pokrojone w plasterki kabanosy i obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Gotować ok. 30 min. aż ziemniaki będą miękkie. Mięso z karkówki pokroić na kawałki i dodać do jarmużu, doprawić bulionem w proszku, vegeta, maggi i pieprzem. Przez cały czas gotowania jarmużu dolewać po trochu wywaru w których gotowała się karkówka.

ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ


Agroturystyczne gospodarstwo z Krostkowa zaprasza na wypoczynek w urokliwej Dolinie noteci