Schweinebraten - pieczeń z wieprzowiny

trudność: średnia
czas wykonania: 3g

Składniki

  • 80 dag schabu bez kości lub wieprzowiny ?od szynki?
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki szałwii lub kminku
  • sok z 1 cytryny
  • listek laurowy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól

Sposób wykonania

Mięso umyj, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem, posól, posyp przyprawami, polej sokiem z połówki cytryny i wstaw do lodówki na godzinę albo dłużej (może być na całą noc). Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzch wrzuć kawałeczki masła, polej miodem i pokrop sokiem z drugiej połowy cytryny. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Możesz jeszcze obłożyć mięso obranymi i lekko posolonymi ćwiartkami jabłek. Po 30 minutach na wszelki wypadek zajrzyj do pieczeni. Jeśli okaże się, że płyn wyparował, wlej nieco wody, ponownie przykryj i piecz dalej. Po godzinie odkryj pieczeń, by się przyrumieniła z wierzchu. Polej ją lekko wodą i trzymaj w piekarniku jeszcze jakieś 20 minut. Na piknik zabierzesz ją na zimno, ale na rodzinny obiad możesz podać gorącą.

ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ


Agroturystyczne gospodarstwo z Krostkowa zaprasza na wypoczynek w urokliwej Dolinie noteci