Biersuppe - zupa piwna

trudność: łatwe
czas wykonania: 30 min.

Składniki:

  • 0.5 l jasnego piwa
  • 0.1 l słodkiego mleka
  • 50 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • jajko
  • 20 g cukru pudru

Sposób wykonania

Najpierw należy zagotować mleko z cukrem i cynamonem. Dodać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę i gotować stale ok. 5 min. Dodać piwo i mocno podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Doprawić żółtkiem. Na gorącą zupę kłaść kuleczki z wcześniej ubitej piany z białka i cukru pudru. Trzymać kilka minut pod przykryciem. Kluseczki same się zetną. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub na zimno.

ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ


Agroturystyczne gospodarstwo z Krostkowa zaprasza na wypoczynek w urokliwej Dolinie noteci