Eisbein in Bier geschmort - Golonka duszona w piwie
trudność: łatwe
Następnie w rozgrzanym oleju obsmażyć golonkę z każdej strony i podlać piwem, do tego najlepiej użyć rondla, lub garnka, dusić pod przykryciem aż wyczujemy że jest już dostatecznie miękka, jeśli będzie zbyt sucha możemy podlewać wodą. Jak już będzie wystarczająco miękka, przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i nacinamy skórkę w kratkę a następnie obkładamy ją poćwiartowanymi ziemniakami.
Pieczemy w temperaturze 180oC co momentu, kiedy ziemniaki zmiękną a mięso się zarumieni. Pamiętajmy jednak by w połowie pieczenia dorzucić do naczynia pokrojoną w kostki cebulę i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ
czas wykonania: 45 min.
Składniki
- 1 średnia wędzona, surowa golonka
- 250 g ziemniaków
- ½ butelki jasnego piwa (może też być porter)
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Aby mięso skruszało należy ją trzymać w wodzie przez noc.Następnie w rozgrzanym oleju obsmażyć golonkę z każdej strony i podlać piwem, do tego najlepiej użyć rondla, lub garnka, dusić pod przykryciem aż wyczujemy że jest już dostatecznie miękka, jeśli będzie zbyt sucha możemy podlewać wodą. Jak już będzie wystarczająco miękka, przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i nacinamy skórkę w kratkę a następnie obkładamy ją poćwiartowanymi ziemniakami.
Pieczemy w temperaturze 180oC co momentu, kiedy ziemniaki zmiękną a mięso się zarumieni. Pamiętajmy jednak by w połowie pieczenia dorzucić do naczynia pokrojoną w kostki cebulę i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.